kabu & kabi and the geng

assalamualaikum

hujung minggu lepas aku berkesempatan pergi ke 1 program yang akan melahirkan manusia yang akan menjadi aset kepada negara. maksudnya nak jadi manusia yang berguna la tu.

sebelum program susah gile nak buat keputusan nak gi ke tak. ada pakcik aku dari terengganu datang ziarah masa tu. case write up opthal yang belum buat lagi, isnin ada basic life support exam lagi. walaupun orang kate senang, nak la prepare jugak kan. akhirnya ada orang cakap program ni nak latih ahli gerakan jadi lebih baik. tanpa ragu, aku memang bersetuju la.. alhamdulillah, moga ini yang terbaik.

tgh tunggu bas. cameraman x letak api kat tangan aku

pada hari nak gerak tu, memang aku excited sangat nak gi ni. dengan sahabat2 y ramai ikut. ambik gambar best skali. haha.. alih2 aku tengok ani yang ada kelas esok pun ponteng klas gi program ni. hebak2!! lagi bersemangat la aku nak gi ni..

setelah sekian lama. bas sekolah skali

sampai kat sane, ak pasang la azam kan. maklum la, xde manfaat baik aku duk umah je.
azam 1 : biar program ni berbaloi aku g.
azam 2 : aku akan usaha sungguh2 bg orang yang x g tanpa sebab rase rugi..haha..jahak2
kalau kak Yder n abg ehsan x buat sesi awal 2, memang azam 1 xde pun. alhamdulillah, ada fasi2 ya hebat2 mengingatkan kami sume..alhamdulillah! allahuakbar!

sebaik tiba, baik lagi

jadi, sepanjang program 2 memang aku akan libatkan diri dalam semua sesi kecuali luahan rase malam 2..hoho..bile aku tengok fasi2 bg coklat ble bg respon, aku cepat2 la bagi idea walaupun melalut..kisah ape aku, janji dapat coklat..sedap woo..PICNIC sedap skali..
masa nyanyi toksah cakap la, memang nyanyi puas2. gaye kene semangat. kene plak yang g 2 satu kpale, memang layan la..

start dah

ape lagi yang aku wt nak bagi puas ati? bile mase makan, makan puas2. sedap gile makanan + banyak. memang makan sampai puas la..haha..remz 1 geng.. mase duk kat dorm pun, bukak aircond kuat2, jangan off mase kuar. pergh, layan2...

mana wancah?

ada 1 bende je yang sepatutnye buat tapi x jadi. berenang. air die memang xleh blah. ijau macam lumut. xsanggup aku nak turun. kene lepto baru tau..tapi esok paginye aku tgk rlek je pmpn duk mandi ( aku bkn skodeng eh. kolam sebelah jalan ry je). aku xtau la camne diorang sanggup g masuk dalam air 2.


  
ustaz ismail. sempoi abis. love u ust

takat ni je la eh. post lepas ni ape yang aku dapat lak dari jelajah 2..insyaAllah.

ya Allah, aku gembire dan bersyukur kerana berjaya menulis post ni. alhamdulillah! allahuakbar!


yang ku minati

assalamulaikum

dah masuk sem baru ni, maka masukla duit JPA tuk sem baru. jadi banyak la plan nak abihkan duit 2 sket. tapi sem ni aku save duit awal, masuk tabung aji. kalau tunggu ujung sem, konfem xsempat simpan punye.

sem ni memang aku plan nak beli pet lagi. tambah koleksi + upgrade sket sangkar dulu2..haha..boleh tahan banyak aku abihkan duit. tapi takpe, minat punye pasal.

ni aku upgrade bagi ada cave ngan cip kayu. konfem die suke idup ngan aku lepas ni
  
 

kure2 idaman aku sejak di bangku sekolah lagi. sekarang baru bleh beli.

dah abih yang cute2. ganas plak..hoho


bukan sebarang buaye, tapi buaye kecik yang jinak.haha.tapi ekor mmg tajam.


zoo corner

jadi, 2 lah die pet aku tuk sem ni. sem depan ada projek lagi besar. nantikan..hehe.

sekian

ujian dunia

assalamualaikum

20hb-27hb ni aku ada exam sem. cabaran agak besar sebab study week masa raya..hoho..
layan~

walaupun aku dan sahabat2 sibuk dengan persiapan, harapnya kami tidak lupa dengan saat kematian yang boleh datang bila2 masa je. peringatan ni lebih kepada untuk DIRI AKU sendiri. lepas ramadhan ni, perlu lebihkan usaha nak teruskan amalan yang dilakukan dalam ramadhan.

untuk exam ni, sebetulnya tak la bersedia sangat. tapi padan la dengan aku yang suka tgk KCB, main game, download cerita. memang sebetulnya tak banyak yang sempat dibaca. tapi usaha yang sedikit diteruskan tanpa jemu (mungkin)..haha.

tiada yang perlu dirisaukan sangat tentang result sebab hidup perlu diteruskan walaupun apa pun keputusannya.

masa UPSR orang kata,"buat betul2 USPR ni. kalau dapat result bagus, senang nanti nak masuk mana2."
masa PMR orang kata,"buat betul2 PMR ni. kalau dapat result bagus, senang nanti nak masuk mana2."
masa SPM orang kata,"buat betul2 SPM ni. kalau dapat result bagus, senang nanti nak masuk mana2."
diorang ni cakap macam tu je exam last aku..haha

memang benar apa yang dikatakan, tapi masa dulu aku bajet tu la exam paling besar aku dapat. tapi sebenarnya hidup ni ada tujuan yang lebih besar..moga2 impian aku tercapai insyaAllah.

selamat maju jaya tuk sahabat2ku yang nak exam ni. juga kepada sahabat2 yang berada di UM, yang nak interview kerja..walau apa pun keputusannya...

~MOGA2 MEMBERI KEBAIKAN BUAT SEMUA~
insyaAllah

gambar raya 2010
wallahu'alam

selebriti dan ulama

assalamualaikum

lama rasanya tak menulis. terdetik hati nak tulis lepas tengok TV td.

selebriti :
"sedar tak sedar tinggal lagi 2 hari lagi kita nak beraya. macam2 cerita menarik yang boleh kita tonton di TV.........."
pastinya mereka sedang berseronok menyambut ketibaan hari raya itu.

ulama :
"sedar tak sedar tinggal lagi 2 hari ramadhan akan berakhir. seharusnya 2 hari yang terakhir ni berbuatlah ibadat bersungguh2 kerana belum tentu lagi kita sempat bertemu ramadhan akan datang....."
pastinya mereka sedang bersedih, menangis seperti menangisnya para sahabat Rasulullah SAW menelang akhir ramadhan.

inilah 2 situasi yang berbeza antara mereka yang dekat dengan Allah dan mereka yang jauh meninggalkan ajaran Allah. siapakah yang hendak kita pilih sebagai contoh dan tauladan? kini, artis2 disanjung melebihi ulama2. artis2 dipuji, ulama2 dikeji.. na'uzubillah.. moga2 aku dan keluargaku tak tergolong dalam golongan ini.. amin

telah diriwayatkan oleh at-tirmizi, Rasulullah bersabda : apabila umatku telah melakukan 15 perkara, maka bala pasti akan turun ke atas mereka iaitu : salah satunya artis disanjung2
(hadis penuh boleh cari dalam internet)


kanak-kanak

assalamualaikum

dah hampir sebulan aku di posting peadiatric. biasanya budak2 takut ngan aku ni. lari saje. jadi, masa ni la aku nak test power main ngan budak2. haha..

hari pertama di wad pead HKL. biasala, blurr...tak tahu nak buat apa. aku tengok orang lain duk clerk pateint rilek je. tapi aku payah gile nak masuk. jadi aku nak test sekali main ngan budak2 ni.

aku approach sorang budak. bukan nak clerk pun, nak test power aku buat raport ngan budak je. haha. letih gak aku asyik duk kene drop ngan group member aku je.

"dik buat apa kat sini?" aku.
"tengok budak nangis." budak.
"meh jom jalan." aku.
budak ni pun pegang tangan aku mintak pimpim pergi jalan2.

pergh, memang terbukti aku boleh layan budak2. sekarang boleh la aku drop group membe aku pulak. diorang bukan pernah bawak patient jalan2..haha

jadi, insiden kat atas ni 1 permulaan yang baik tuk aku di peadiatric posting ni.. moga2 aku terus mesra dengan patient kanak2 kelak, insyaAllah.

persediaan

assalamualaikum

bila nak exam untuk 2-3 hari, persediaan yang dilakukan sepanjang 4 bulan.

bila nak raya, persediaan dilakukan sebelum puasa lagi.

bila nak rehlah sehari, persediaan selama sebulan.

bila nak buat program sehari, persediaan selama berbulan-bulan.

bila nak meeting sejam dua, persediaan selama seminggu.

bila nak buat apa sahaja, mesti ada persediaan yang dibuat.

ramadhan dah hampir, tinggal tak sampai sebulan lagi. apakah persediaan yang dilakukan? adakah kita semua bercita2 membuatkan ramadhan kali ini lebih baik daripada yang sebelumnya? jika ya, bolehkah dilakukan tanpa persediaan yang rapi?

persoalan ini lebih perlu dijawab oleh aku sendiri yang makin hari makin hanyut dengan nikmat dunia yang sementara.

"ya Allah, berkatilah bulan rejab dan syaaban, dan sampaikanlah aku kepada ramadhan"

wallahua'lam

siapa salah?

assalamualaikum

kalau kita tengok keadaan sekarang, masalah zina, buang bayi, lari ke indonesia, kahwin lari, makin banyak. selalu difikirkan macam mana la keadaan akan datang. pasti dan pasti lagi teruk. hm..tak sabar rasanya nak tunggu khilafah naik kembali. nak salahkan siapa? tu yang tak tahu tu. bagi aku, semua salah.

pemimpin
aku tengok sekarang ni pemimpin dok komen pasal kes2 ni. bukan pemimpin pun komen. tapi mereka sekadar mengomen apa yang patut la. mungkin ada sesuatu yang dilakukan nak hilangkan zina ni, tapi program2 yang nak promote zina pun banyak lagi. sahabat2 pun kalau fikir mesti dapat tengok la benda ni. jadi korang pilih la pemimpin yang betul ye. yang betul2 menegakkan islam, dan bukan hanya mewar-warkan ramai ulama join diorang ni. ada parti yang dah lama ada ulama, yang memerintah ikut cara islam, tapi dicemuh segelintir pemimpin yang ikut nafsu dan akal semata2.

masyarakat
bila dah pemimpin macam yang aku cakap kat atas tu, jadi masyarakat pun sama la kan.
"jikalau mahu melihat keadaan masyarakatnya, lihatlah pemimpinnya"
pemimpin ni sangat la berat amanahnya. boleh merosakkan masyarakat dan boleh membetulkannya. salah 1 golongan manusia yang akan masuk ke syurga adalah pemimpin yang adil. balik kepada masyarakat. orang yang bercouple dipandang mulia. cerita2 di TV pun duk cerita pasal couple gak. ahli2 masyarakat tidak langsung memandang jijik pasal couple ni, malah menggalakkan. 
"orang yang bercouple kini lebih dipandang mulia daripada seorang ustaz yang beristeri 2"
rosak masyarakat camni. nak salahkan masyarakat?boleh je. pemimpin pun kena masuk sekali salah.

sekolah
sekarang ni sekolah kan banyak yang sekular. aku pun sekolah sekular. tapi sekolah aku ni sekolah baru, jadi tak rasa sangat la kot. cikgu ni memang orang yang mulia la kan. memberi ilmu tanpa kenal jemu. tapi kebanyakan hanya mendidik untuk survive kat dunia je. diajar BM, math, kimia la apa la. tapi dari segi agamanya, 6 jam je seminggu. 2 pun subjek agama yang kandungan2 yang tak menyeluruh. penjajah punya ajaran la ni (world cup ni jangan sokong portugal, jepun. semua jajah kita dulu. haha). pernah sekali ustaz kat sekolah aku mengeluh :
"baca doa panggil ustaz, buat tahlil panggil ustaz. tapi buat program apa2 bukan nak minta nasihat ustaz pun...."

keluarga
yang ni aku nak explain pun sama la dengan masyarakat. dalam keluarga sendiri tiada suasana yang soleh. macam mana nak lahirkan orang yang soleh. anak duk couple lama2 dibiarkan, bangga lagi anak ada awek/pakwe. anak pun satu, dah mampu kahwin la. duk tunggu apa lagi.

p/s : muhasabah..berapa jam yang dihabiskan untuk dunia dan berapa jam yang dihabiskan untuk akhirat? dah berapa tahun kita hidup dan dah berapa tahun dihabiskan untuk dunia? masih lagi berharap Allah kurniakan syurga setelah apa yang kita lakukan? yakinkah esok masih ada masa untuk mengejar akhirat?

allahu'alam

manusia kini

assalamualaikum

alhamdulillah, segala puji bagi Allah. aku masih lagi diberikan sedikit peluang dan ruang untuk update blog. bukan senang nak dapat masa update blog ni.

sepanjang aku berada kat UKM ni, dah beberapa kali aku jumpa manusia yang bukan sahaja tidak menggalakkan orang lain melakukan kebaikan, malah menasihati supaya tidak melakukan kebaikan.

kaka dan lili

1. dikatakan,"ada 1 golongan manusia yang kononnya menegakkan agama, tapi sebenarnya mereka menghalang kebebasan orang lain. buatlah apa yang kamu suka, kamu bebas melakukan apa yang kamu suka..."

2. dikatakan,"jangan la kamu ikut sangat usrah ni. boleh nak ikut, tapi jangan la banyak sangat. jangan masuk kumpulan2 yang ekstreme ni." gayanya macam mengambil berat, tapi sebenarnya sedang 'menasihati' kita semua untuk tidak melakukan kebaikan.

3. ni sahabat aku bagitahu. yang ni memang tak ada beza dengan sifat yahudi laknatullah. "korang jangan turun surau......" kurang ajar betul. syaitan bertopengkan manusia. dan yang paling menyedihkan, orang berkata2 mempunyai latar belakang pendidikan agama yang lebih hebat berbanding aku. aspek kefahaman lebih memainkan peranan, begitu juga dalam hal untuk mengajak orang masuk jadi ahli gerakan. perlukan kefahaman untuk terus istiqamah.

adi bertarung 


biar apa pun yang mereka kata, tidak akan membawa sedikit kerugian pun kepada Allah. dan jika kita melakukannya, tidak akan menyebabkan keuntungan kepada Allah kerana sifat Allah itu tidak bergantung. lain pula manusia yang sentiasa perlu bergantung kepada sesuatu samaada kepada Allah mahupun kepada manusia itu sendiri.

allahu'alam

daruratkah?

assalamualaikum

lama dah aku tak update blog aku ni. sekarang po
sting ortho yang sepatutnya sibuk, tapi aku yang 'bijak' mengurus masa dapat banyak masa kosong..haha..


adi yang suka membaca


beberapa insiden yang menyebabkan aku nak tulis blog ni. tadi aku tengok video ustaz azhar idrus, tu yang membuka mata aku tentang isu ni. tentang pergaulan antara muslimin dan muslimat samaada dalam segala hal termasuk hal akademik. ni peristiwa2 tu :

1. ada satu hari tu, pensyarah aku ajar buat physical examination. lepas habis dia ajar, dia minta sorang muslimat buat lagi sekali kepada seorang lelaki non-muslim. perlukah?daruratkah?

2. aku ada appointment physiotherapy untuk sekali setiap 2 minggu. ad la sekali 2, student perempuan dari uitm yang buat kat aku. hari tu tiba2 dia nak buat ultrasound dalam bilik. mungkin sebab mesin yang kat luar orang dah pakai kot. aku follow je la. dah aku prepare nak kena ultrasound, tiba2 dia tutup tirai. aku apa lagi, buat muka blur ah. dia pun blur ah tengok aku. aku pun cepat2 la mintak die bukak tirai. bukannya aku kena buka baju ke apa ke dalam tu. lipat seluar je kot.

3. aku dengar ceramah ustaz azhar idrus pasal perempuan yang bekerja kat pejabat. macam mana mereka bekerja dengan bos yang lelaki. bila kena panggil, mesti la kena masuk pejabat kan. berduakah?ada muhrim?kalau tak ada, sama la macam bercouple jugak la kan. darurat? belum darurat lagi, belum sampai mati lagi kalau ingkar. dalam situasi aku ni mungkin dalam keadaan ada pensyarah perempuan yang nak jumpa aku, apa tindakan aku?


adi bersantai


semakin hari, perkara2 sebegini semakin diambil ringan oleh umat islam. kenapa? tidak ambil tahu? tak tahu yang dia tak tahu? didikan ibu bapa yang tidak menekankan aspek agama? buat yang bergelar@bakal ibu bapa, doa siapa lagi yang Allah akan terima selain daripada anak yang soleh?

adakah situasi seperti di atas semtiasa terjadi kepada sahabat2 semua? suatu perkara ang perlu difikirkan bersama. janganlah sampai generasi akan datang mendapat bahana yang lebih teruk daripada zaman kita. adalah sangat penting untuk sahabat2 memikirkan bagaimana untuk mengatasi perkara2 tersebut. jika bukan untuk orang lain, buatlah untuk diri sendiri.

"wahai Tuhan kami. jadikanlah kami orang yang mendirikan solat dan begitu juga anak cucu kami. wahai Tuhan kami. terima doa kami. ampunilah dosa2 kami dan kedua ibu bapa kami dan orang2 yang beriman pada hari tegaknya hisab"

allahu'alam

hari lahir vs palestin

assalamualaikum...


alhamdulillah,segala puji bagi Allah, diberikan sedikit kelapangan untuk update blog.

antara hari keputeraan agong dengan isu palestin kini mana lagi utama?
pada pendapat akula, konfem la isu di palestin kini. isu yang melibatkan semua umat islam dan juga bukan islam. hari keputeraan ni melibatkan malaysia je kot.

alkisahnya, khutbah jumaat 3 hari lepas, tajuk berkenaan hari keputeraan agong. kecewa aku dengar tajuk tu. orang lain tengah hangat cerita kekejaman israel, benda ni pula khatib cerita lebih. aku rasa agong pun tak mahu diceritakan sangat pasal hari keputeraan ni. lagipun agong sekarang sebagai 'lambang' je aku rasa. last2 PM gak yang berkuasa ke atas malaysia. bukan macam dulu masa zaman khilafah, sultan yang mentadbir negara dengan ulama'2 sebagai penasihat. khatib pun sambung la khutbahnya sampai habis. LANGSUNG TAK ADA CERITA PASAL ISU PALESTIN!!! kurang2 baca la doa qunut nazilah ke, boleh gagah lagi.

lepas habis khutbah, aku pergi la jumpe bilal ni.

aku,"ustaz, siapa yang buat text khutbah ni ye?JAWI ke?"
bilal,"aah, JAWI yang bagi."
aku,"memang tak boleh nak ubah ye text tu?"
bilal,"memang tak boleh, ada SB JAWI usha."
aku,"ustaz rasa la kan, isu palestin dengan hari jadi agong ni mana lagi utama ye?"
bilal,"dua2 penting."

dengar jawapan ni. pening aku. mana penting pun tak boleh nak jawab. dia ingat aku ni SB JAWI kot, sebab tu dia jawab camtu.haha..

aku,"dah kalau dua2 penting, kenapa tak ada selit langsung pasal isu palestin 2? bukan semua orang tahu perkembangan sekarang. ramai orang kumpul ni, rugi je tak cakap."
bilal,"aah kan, patutnya kena ada la selitkan sikit pasal isu tu. hm... tapi SB JAWI ada kat sini duk usha, tak boleh nak ubah text."
aku,"tak apa la ustaz, saya pergi dulu."

bila aku nak bangun tu, ustaz tu panggil aku duduk balik. dia nak cakap2 ngan aku. aku pun dengar la dia nak cakap apa. sejam kene ceramah dengan ustaz ni. dia cerita pasal tauhid, banyak ilmu aku dapat. boleh gagah ustaz ni. siap ikut tabligh lagi dulu. memang silap orang ah aku tegur tadi. haha..

yang bestnye, dia duk cerita kat aku macam aku ni tak tahu apa2, jahil abis. memang cerita daripada asas balik. apa yang dicakapkan boleh diterima insyaAllah bagi orang yang pertengahan dalam ilmu agamanya. dah dia duk ingat aku ni orang jahil, masa ni la aku tanya macam2, bangkang mana boleh.haha..alhamdulillah, dijawab dengan ok la walaupun macam tak menjawab sangat. mungkin dia tak faham sangat kot soalan aku. dah sebab dia cerita banyak pasal tauhid, balik2 memang bergantung kepada tahap kebergantungan/keyakinan kita dengan Allah la.

memang best belajar tauhid ni. mengingatkan aku balik kedudukan aku sebagai hamba dan Allah sebagai Pencipta. bila tahap keyakinan kita kepada Allah pada tahap yang maksimum, maka tada lagi dukacita dalam diri hamba kerana yakin semuanya datang daripada Allah untuk diri kita sebagai hamba.

terima kasih buat tuan bilal.
segala puji bagi-Mu ya Allah..

p/s : dialog tu aku ringkaskan.

allahu'alam

apa bezanya dengan mustafa kamal attartuk?

assalamualaikum

17 november 1022, tamatlah kerajaan khilafah turki uthmaniyah. mustafa kamal attartuk laknatullah telah merancang beberapa perkara dalam republik turki bagi melaksanakan visi freemasonry. dan mari kita sama2 lihat apa bezanya dengan negara malaysia sekarang.

1. menghapuskan undang2 islam dan diganti dengan undang2 ciptaan manusia dari barat. hoho, memang tak boleh dinafikan, memang malaysia ada benda ni. undang2 manusia dikatakan lebih sempurna daripada undang2 dari Allah. hukum hudud dipermain2kan, dikatakan tidak relevan.

2. tutup semua sekolah agama dan diganti dengan sekolah sekular. pelajar diasuh supaya membenci islam dengan alasan kemusnahan turki uthmaniyah. ni zaman dulu2 memang ada. zaman mak ayah kita la. sekarang alhamdulillah ok la sikit. ada sekolah2 agama. tapi sekolah sekular ada lagi. aku belajar kat sekolah sekular. memang nampak la kesekularannya. contohnya, tanggung jawab ustaz hanya pada baca doa, mengaji, tahlil. tapi bila nak buat program sesuatu, ustaz tidak dijadikan rujukan (ustaz aku yang mengadu kat kami).

3. mengharamkan penggunaan bahasa arab supaya rakyat tidak memahami al-quran, hadis, dll. laungan azan dalam bahasa turki. al-quran pun dalam bahasa turki. kat malaysia tak nampak sangat la. tapi kat sekolah aku takde la pulak orang cadang ambk bahasa arab walaupun ada tenaga pengajar yang boleh ajar bahasa arab.

4. hapuskan takwin hijrah dan diganti dengan masihi. hari kebesaran islam dihapuskan. hari ahad dijadikan hari cuti menggantikan hari jumaat. ni tak perlu nak explain lagi dah. terang lagi nyata.

5. paksa rakyat turki tukar nama yang berasal daripada nama arab kepada nama yang tak islamik. sekarang ni orang duk gabung2 nama ayah n mak tuk bagi nama kat anak. member aku ada ramai gak camni.

6. haramkan pemakaian islam dan pemuda2 dirosakkan dengan hiburan yang melalaikan. kat malaysia takde la diharamkan pakai pakaian tutup aurat, tapi malaysia ni tak menyuruh orang tutup aurat. sebab pemimpin sendiri pun tak tutup aurat. sama la tu macam tak menggalakkan orang tak tutup aurat.

7. haramkan pemakaian kopiah, serban, tarbus dan sebagainya. pemakaian barat diperkenalkan. contohnya tie, kot, baju2 perempuan buat pergi kerja. pakai seluar, baju kemeja singkat. siapa yang befikir insyaAllah akan nampak.

8. membentuk undang2 kekeluargaan yang baru. contohnya isteri tak perlu taat kepada suami. hak kesamarataan antara lelaki dan perempuan. had umur ditetapkan bagi yang mahu berkahwin. poligami dan talak diharamkan. itu yang banyak gejala sosial yang jadi tu. nak kahwin tak bagi. belajar kat sekolah, sape kahwin kene berhenti sekolah. sebab apa aku pun tak tahu la. isu poligami ni pulak, semua duk pandang serong. seorang ustaz yang berpoligami lebih dipandang serong daripada lelaki dan perempuan ber'couple'.

9. tanamkan pemikiran ideologi2 barat seperti sekularisme, nasionalsme, liberalisme dll. memang ada dah la sekularnya, semangat kebangsaannya, sistem perbankan yang berasaskan riba'.

10. tukar gaya hidup yang islamik kepada gaya hidup barat. cara pemakaian, cara makan, cara pergaulan, cara menganjurkan majlis2 (walimah, tahlil, aqiqah) dll. semua ada ciri2 barat. berlebih2an, membazir dan tidak mengikut syariat islam yang telah digariskan berlandaskan al-quran dan hadis.

jadi sahabat2, fikirlah. apa bezanya malaysia dengan turki yang diperintah oleh kamal attartuk laknatullah? boleh kata semua yang aku tulis kat atas tu ada di malaysia. macam mana nak buat? fikir2kanlah. buatlah sesuatu walaupun sekadar berfikir. bukan result yang dinilai oleh Allah, tetapi apa yang telah kita lakukan untuk membawa perubahan.

allahu'alam

berhati-hati

assalamualaikum

alhamdulillah diberi sedikit kelapangan oleh Allah untuk menulis. sekarang aku dalam proses menghabiskan buku 'gerakan freemasonry, musuh dalam menghancurkan Islam' karangan Hj. Nik Azran Muhamed dan Hj. Mohd Mahadi Hj. Isa. aku ceritakan mana yang aku ingat la ye. nak buka balik buku tu memang tak menulis la aku.

freemason ni gerakan yang digerakkan oleh golongan yahudi laknatullah dalam usaha untuk mendapatkan palestin dan seterusnya membina haikal sulaiman di tapak masjid al-aqsa. panjang sangat aku nak terang detail2 ni. secara ringkasnya, freemasonry ni adalah 1 organisasi yahudi antarabangsa yang bermujahadah untuk menghancurkan kesejahteraan manusia, merosakkan kehidupan politik, ekonomi dan sosial di negara2 yang dimasukinya(malaysia ni salah 1 la ye).

freemason ni dah ditubuhkan pada tahun 37 masihi (lama dah tu). pertubuhan ni memusuhi semua agama dan mereka pada awalnya concentrate pada agama kristian katholik. tapi selepas revolusi eropah pada kurun ke-17, diorang ni alih perhatian kepada agama islam dengan menerapkan idea sekularisme (agama dan pemerintahan diasingkan) dan komunisme.

jadi di malaysia ni sendiri ada pertubuhan yang mengamalkan sekularisme ni. tak perlu ilmu yang sangat tinggi kalau nak faham siapa yang mengamalkan sekular ni. cukup la dengan mendengar kuliah mingguan di surau2 kecil, pasti manusia yang berfikir tahu mana yang sekular. pemerintahan lain, agama lain. bukankah islam itu agama yang menyeluruh. meliputi semua perkara. bab doa masuk ke tandas pun Allah ajar, takkan bab pemerintahan yang begitu penting Allah tak ajar hamba2-Nya. keluar dari mulut2 manusia yang menafikan hukum Allah tapi menyatakan kepada rakyatnya,"kami meletakkan islam sebagai panduan untuk memerintah."

hukum hudud dinafikan. dikatakan tidak relevan, maka diberikan penyelesaikan berlandaskan nafsu semata2 (masyitah). terkini, judi dihalalkan. orang yang berkata itu tidak lain dan tidak bukan orang islam sendiri yang mendakwa dirinya melaksanakan pemerintahan mengikut cara islam. tiada yang dapat menyelesaikan satu kemaksiatan dengan melakukan kemaksiatan yang lain. orang berzina diberikan kondom. orang hisap dadah diberikan jarum percuma. panas hati aku dengan golongan ni.

"Dan sesiapa yang mencari selain Islam sebagai Din (cara hidup) maka sesekali tidak diterima dan ia diakhirat kelak dari golongan mereka yang rugi" ali imran : 85

maaf, lari tajuk sikit. biasala, lama tak menulis. macam2 nak letak.

freemason ni bergerak bawah pertubuhan2 kebajikan dan berselindung disebalik pertubuhan2 tersebut untuk melaksanakan misi dan visinya. di malaysia, freemason ni dah mula tahun 1511. benda ni jelas bila urusan agama terbatas pada bidang2 tertentu sahaja (sekularisme la tu). sampai sekarang pun ada. jadi memang dah lama la freemason duk kat malaysia ni. sekarang diorang pun dah berjaya membawa idea2 mereka masuk dalam malaysia. perancangan freemason ni sangat teliti. mereka memandang suatu perkara yang sangat panjang sampai sekarang, dah 499 tahun freemason bertapak di malaysia. pergh, memang berjaya diorang ni.

aku kagum dengan perancangan freemason ni. memandang suatu yang jauh dan yakin dengan usaha mereka ni. tapi jangan risau, sekarang pun islam dah ada gerakan2 yang nak compensate freemason ni. jika semua orang beriman mati pun, pasti dan pasti Allah akan menjaga agama islam ni.

allahu'alam

peneliti yang ku sayang

assalamualaikum

nak dijadikan cerita, pada suatu hari...

"bang, saye nak cari yang tak busuk, senang jaga, tak payah bersih hari2, makan pun murah,"aku tanya tauke kedai pet tu (nama martin).
"ada2, ambil yang ini. makan seminggu sekali, tak makan 2-3 minggu pun boleh hidup lagi. tak busuk, tak payah basuh hari2. kalau nak tinggal lama, letak bekas ada air pun cukup.
ada la 2-3 pilihan martin bagi kat aku.

aku pun balik la nak fikir dulu nak bela yang mana. puas aku fikir, memang sah aku nak ambik ular stylo. nak ambik ular ni pun payah juga. banyak jenis. dia tau aku ni beginner, dia suruh aku ambik whip snake. mula2 aku setuju je. lama2 aku tengok2 ular lain bronzeback punya macam lagi lawa je. dia pun cakap yang tu lagi lawa, tapi laju sangat. risau aku tak biasa. jadi dia suruh aku try pegang. entah macam mana, jinak habis. memang jodoh aku dengan bronzeback ni dah.

assalamualaikum..nama saya qasim.. selamat berkenalan

yeah!dapat pun ko cicak. makanan pertama aku di KTDI.

come on la...sumbat2!!

yeay!!berjaya!!alhamdulillah.rezeki dari-Mu ya Allah

nama ular aku ni qasim si peneliti. semoga ukhuwah antara kami berkekalan. hoho..
nasib baik la qasim aku ni makan sekali je seminggu, kalau tak, letih aku nak tangkap cicak. nak beli, jauh la pulak.

allahu'alam

nak epal mane?

assalamualaikum

Wanita ibarat epal.
Epal yang tak berkualiti amat mudah
diperolehi kerana ia berguguran di tanah
Tapi epal yang tak mampu dibeli,
ia berada di puncak.
Susah dipetik, susah digapai.

Terkadang epal itu risau,
kenapalah diriku belum dipetik.
Lantas ia merendahkan martabatnya dan
menggugurkan diri menyembah tanah.
Sedangkan ia sebenarnya telah Allah
jadikan begitu tinggi martabatnya.

Sebenarnya epal itu terlalu tinggi
elok sifatnya, sehinggakan tiada siapa
yang berani memetiknya.
Hanya pemuda yang benar-benar hebat
sahaja bisa memperolehinya
Mungkin bukan di dunia,
tapi mungkin di akhirat?
Biarlah jodohnya bukan di dunia,
asalkan cinta Illahi mengiringinya.

Tak semestinya dipetik di taman dunia..
Tapi lebih bermakna bila Allah sendiri
yang mengarahkan hamba yang disayanginya
untuk memetik di taman ahirat kelak.

p/s : bukan aku yang karang ye. ak copy je.

sebelum dan selepas

assalamualaikum

masuk arini dah 2 hari aku abih exam ulangan aku. takut beb tunggu result ni. insyaAllah, yakin je la dengan Allah. moga2 diberikan apa yag terbaik untuk aku dan juga sahabat2 lain.

sebelum exam

pagi2 bangun pergi solat(insyaAllah). lepas tu study. pergi kedai mamak beli roti canai stylo. lepas tu study lagi. sampai la tengah hari. lepas tu makan tengah hari puas hati. solat zohor. sambung lagi study sampai asar. solat asar. lepas asar memang tak study la. mana boleh masuk, tengok buku duk nampak bola je. masa ni la layan internet puas2. pukul 6 turun main. abih main, turun maghrib pulak. antara maghrib isyak lepak surau je sampai isyak. lpas solat isyak, study lagi sampai tido dalam pukul 12. pergh, memang terisi masa aku. dengan optimumnya. tido sikit2 2 kira halal je la. takkan nak tulis semua. panjang la post aku.

selepas exam

bangun pagi pergi solat(insyaAllah). lepas solat blur kejap, tak tau nak buat apa. layan internet. walaupun tau tak ada perubahan apa2, tapi duk tengok gak(semua orang pun macam ni ke?). pagi2 rasa kosong. sampai la makan tengah hari. pergi solat zohor. lepas solat masih blurr lagi. layan internet lagi(aku tulis ni masa lepas zohor la ni, tak tau nak buat apa). sampai asar, pastu layan internet lagi. lepas tu pergi main. malam lepas isyak, tak tau nak buat apa lagi. layan internet lagi, keluar makan. masa2 aku blurr 2 ada la aku layan mata aku ni. mane boleh bagitau banyak mana.

memang berbeza la sangat kehidupan aku sebelum dan selepas exam. hancur jadual hidup aku lepas exam ni. nasib baik la aku ada exam. kalau aku cuti, mati akal aku. sekarang aku duk busy pindah rumah. terisi la juga sikit2, alhamdulillah.

insyaAllah baki cuti ni aku nak duk rumah jap. teman mak aku duk sorang2 kat rumah. boleh makan makanan mak aku masak, yuhuu!!

pengajaran post aku ni apa? sikit je, tepi moga2 bermanfaat la. aku fail ni sebab Allah dah rancangkan begitu. mungkin sebab aku banyak sangat lalai dulu. tak pun Allah taknak bagi aku membazir masa kalau aku cuti lama2. ikut je la perancangan Allah ni. Dialah sebaik2 perancang bagi hamba2-Nya. untuk yang result ni, kalau lulus, alhamdulillah. kalau gagal, alhamdulillah, Allah lebih tahu segalanya tentang hamba2-Nya.

wallahu'alam

kenapa takut?

assalamualaikum

dah habis 3 minggu posting 'tambahan' aku. alhamdulillah semua berjalan lancar. tadi last teaching dengan Dr Ixora. banyak nasihat2 yang aku dapat. dalam 3 minggu ni, memang banyak aku belajar di wad. biar la kena marah pun. dah tak tahu benda simple2, memang la kena marah. terima kasih buat Dr2 di jabatan o&g dan wad kuning khususnya. prof norzi, prof zainol, dr ixora, dr nirmala, dr pravin, dr yuli, dr bahar, dr aizuddin dll.

kenapa perlu takut repeat year?

1. malu. kenapa perlu malu?repeat year melanggar syariat? tak pun, jadi malu bukan la sebab relevan untuk takut repeat year.

2. belajar lama sangat, bazir masa. mungkin gak la sebab ni. tapi belum tentu kalau tak repeat tahun aku tak membazir masa. lagipun belum tentu lagi kalau aku tak repeat tahun, aku akan jadi doktor. kalau tak diizinkan Allah,memang tak la.

3. malas belajar balik. ada kebaikan la belajar balik ni, lagi mantap mase final year (ikut apa yang aku tanye daripada yang berpengalaman la).

4. perancangan hidup lari. apa kamu fikir perancangan kamu lebih baik daripada perancangan Allah?

5. membawa fitnah kepada jemaah? mungkin la. kalau dia lari dari perjuangan dengan menyalahkan jemaah secara total atas apa yang berlaku. bergantung kepada individu mungkin. kalau ada yang cakap,"harap je banyak gerak kerja jemaah, tapi fail gak". bagitau aku, nak tengok gak siapa yang kata tu.

6. risau direhatkan dari gerak kerja dan berada dalam keadaan selesa. ni bukan mungkin, ni memang akan direhatkan. kebaikan atau keburukan? nak kata baik pun tak boleh gak. kalau mati dalam keadaan selesa tanpa gerak kerja, sedangkan orang lain bertungkus lumus berusaha buat kerja dakwah, kan rugi tu. apa kita yakin sangat boleh masuk syurga? nak kata buruk pun tak boleh gak. mungkin orang tu perlukan sedikit ruang untuk improve dan lulus masa akan datang. bagi aku yang penting kena seimbang la kot. jangan la terlalu direhatkan sampai membebankan orang lain. jangan la terlalu banyak kerja sampai dia terkorban.

kalau ikutkan pengalaman aku dulu, sem yang aku banyak sikit keje la lulus dan ada yang membanggakan, padan dengan usaha aku buat. bagi aku la, bagi orang lain mungkin biasa. kisah apa aku.

ni yang kat atas ni pendapat aku la dan juga jawapan2 yang aku dapat bila tanya beberapa sahabat. kalau la ditakdirkan aku gagal, moga2 aku terus berada dalam perjuangan. dan moga2 aku lulus dalam 'mahkamah' yang sebenarnya di akhirat kelak (nasihat prof norzi).

wallahu'alam

disebalik doa

assalamualaikum

segala puji bagi Allah, aku dah selesai buat short case semalam.
segala puji bagi Allah, semuanya berjalan lancar.

dah lama tak menulis, jadi tak mau bagi blog aku ni bersawang, tulis la sikit2. doa yang berguna untuk masa depan. bukan sekadar doa, tapi ada pengajaran gak dalam doa ni. kalau taknak amalkan pun takpe. cukup la sekadar tahu kebergantungan manusia pada Allah dan Allah menentukan segala sesuatu.

renung-renungkan dan selamat beramal

Ya Allah
Seandainya telah Engkau catatkan
Dia milikku tercipta buatku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan antara kami
Agar kemesraan itu abadi

Ya Allah
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani
Seringkanlah kami melayari hidup ini
Ketepian yang sejahtera dan abadi
Maka jodohkanlah kami

Tetapi Ya Allah
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku
Bawalah dia jauh daripada pandanganku
Luputkanlah dia dari ingatanku
Dan periharalah aku dari kekecewaan

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti
Berikanlah aku kekuatan
Menolak bayangannya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja yang merah
Agarku sentiasa tenang
Walaupun tanpa bersama dengannya

Ya Allah yang tercinta
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini

Ya Allah
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan akhirat
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini
Jangan Engkau biarkan aku sendirian
Di dunia ini mahupun di akhirat
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup
Ke jalan yang Engkau redhai
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah

Ya Allah
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat
Dan periharalah kami dari azab api Neraka
amin ya rabbal 'aalamin

"Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” - ali-Imran : 38

wallahu'alam

aku pemarah?

assalamualaikum

imam al-ghazali menyifatkan sifat marah dan mengikut kemahuan nafsu itu menjadi punca besar keburukan akhlak seseorang.

pemarahkah aku?susah nak jawab. sangat subjektif. bergantung kepada seseorang menilai macam mana marah tu. katakan prof yang ajar aku marah, tapi aku tak de la rase down sangat. senyum je. jadi pendapat setiap individu berlainan.

marah ni tak bagus sebenarnya. kalau ikut pengalaman aku la. masa form 1 dulu, gila pemarah aku. payah betul nak control. kene pulak aku masa 2 ketua kelas, lagi sedap aku duk marah member2 aku ni. tapi form 1 tak tahu apa2 lagi pun. berterusan la sifat marah aku tu sampai la form 3. implikasinya, biasala, member tak suka, payah nak rapat dengan member, ditakuti tanpa dihormati. nak list memang banyak la.

masuk pula form 4, aku pindah sekolah. masa ni entah macam mana marah aku di dicontrol sikit. kira low profile la aku dulu ni. tak cari pasal, diam2 sudah. jadi tak banyak masalah la yang timbul. senior2 memang tak kacau aku la. paling kuat pun, ambil air sekali. itu je la. tapi diam sangat pun tak bagus jugak. member rapat pun tak ramai. nasib baik la laki 1 blok je, boleh la sembang2. jangan cari gaduh dah la. dengan perempuan jangan cakap la, budak kelas aku je la yang aku sembang2. yang lain2 takat tau nama tu ok la kot.

ha, masa pasum pulak. ni ok sikit. dah pandai manage marah2 ni. masa ni la aku belajar. payah juga aku nak marah ni, tapi bila dah marah tu, bahaya2. kalau aku keluar suara, mesti meletup2 punya. pernah sekali masa ni aku mengamuk dalam shopping complex, kecoh abis. semua tengok aku. tak ada malu la masa 2, memang pada pendapat aku orang kedai tu salah pun. customer2 lain pun mengakui la kesalahan kedai tu masa tu. nasib baik la ayah aku ada, kalau tak, tak tau la apa jadi.

macam mana aku stopkan rasa marah? mula2 memang aku akan senyap je. tak boleh cakap, bahaya. memang aku luah semua, nada mesti tinggi, hati orang yang dengar mesti sakit, aku pun takkan bagi peluang orang cakap. kalau orang cakap pun aku tak boleh terima. jadi aku senyap je. kalau kat bilik, memang aku akan layan tidur je la. ni yang terbaik la aku rase. sebab aku ni marah kadang2 sebab emosi tak stabil masa tu. jadi lepas bangun tidur, insyaAllah semuanya kembali aman. itu la beberapa cara yang aku buat.

betul la sabda rasulullah :

"Apabila kamu marah,maka jauhilah orang yang kamu marahi,berubahlah
dari tempat kamu berdiri ketika marah,jika kamu marah dalam keadaan berdiri,
hendaklah kamu duduk,jika kamu marah dalam keadaan duduk,hendaklah
kamu berbaring"

sekarang ni aku kena la belajar sifat sabar. orang yang betul2 kuat bukanlah adalah orang yang boleh bersabar. kena la train diri aku start dari sekarang. nanti nak kerja, kalau tak sabar, tak hidup la aku kat hospital, dah ada keluarga, kucar-kacir la kalau tak ada sifat sabar.

wallahua'alam

sanggupkah aku?

assalamualaikum

2/3 hari ni aku banyak kali dengar lagu hamzah asadullah. memberi peringatan kepada aku tentang perjuangan sahabat2 baginda. memang aku suka baca buku2 sirah ni. buku fikrah bukanlah tak suka, tapi slow2 la. banyak yang aku belajar melalui sejarah2 lepas. nama hamzah ni selalu sangat kita dengar, tetapi aku sendir jarang mendengar orang bercerita mengenainya

hamzah ni pada mulanya kuat menentang rasulullah. kira 1 geng la dengan umar. memang dua orang ni sangat mahir perang dan orang musyrikin pun takut dengan mereka.

hamzah dibunuh dalam perang uhud. dikisahkan keadaan jasadnya hancur sehinggakan rasulullah menyuruh al-zaid saudara hamzah mengalihkan pandangan daripada melihat jasad hamzah kerana tidak mahu die melihat apa yang terjadi pada hamzah.

abdullah bin mas'ud menceritakan : belum pernah lagi kami melihat rasulullah menangis sepertimana baginda menangis keatas jasad hamzah bin abdul muttalib. baginda meletakkan jenazah hamzah disebelah kiblat, disitu baginda berdiri disamping hamzah dan menangis sehingga kedengaran sedunya.

syahidnya hamzah merupakan 1 kehilangan yang besar buat umat islam. lihatlah sendiri bagaimana rasulullah menangisi pemergiannya. innalillahi wainna ilaihi rajiuun.

bila orang islam ditanya,"adakah kamu sanggup pergi ke palestin untuk berjihad?" pasti semuanya akan menjawab,"sanggup!!" jika soalan itu benar2 ditanya pada 1 hari nanti, adakah aku masih lagi menjawab sedemikian? Allah nak bagi hambanya masuk syurga free, takkan la senang2 je. mesti ditapis.

kalaulah betul mahukan syahid, kenapa dunia masih dijadikan sasaran, akhirat semakin ditinggalkan. yakin pada hari akhirat semakin luntur. yakin pada janji2 Allah semakin luntur. perkara mungkar semakin berleluasa. amar makruf semakin ditinggalkan.

peringatan buat aku sendiri. moga2 amal aku bertambah akan datang dan amal2an itu diterima Allah.

p/s : baca la buku al-raheeq al-makhtum untuk sirah. dibuat rujukan. nk abihkan semua, letih juga.

pemilik cintaku setelah rukun iman yang 6

assalamualaikum

lame tak menulis ni. aku tiba2 teringin plak cerita pasal benda ni.

keluargaku


mesti la keluarga aku dulu kan. dah kata pun hidup dari aku lahir sampai la sekarang asyik duk berkepit je ngan keluarga aku ni. adik beradik pun 2 orang. kalau bukan dengan ayah, mak & adk aku, dengan siapa lagi aku nk lepak kat rumah. alhamdulillah lepas masuk UKM ni lagi banyak masa yang aku luangkan kat rumah. tak de la macam dulu duk pendang, pastu taiping lagi. seboleh2nya aku akan cuba juga untuk balik rumah. tapi biasa la, masa aku terhad, kadang2 ada lama juga aku tak balik rumah. program2, kelas yang padat, & 'jalan' yang aku pilih memang tidak mengizinkan untuk aku nak balik rumah selalu. dah la mak aku duk rumah sorang2 sekarang. maafkan aku mama.

perjuangan


aku telah ditunjukkan jalan oleh Allah untuk aku berjuang pada agama-Nya. jadi insyaAllah akan aku teruskan perjuangan ini sampai la aku ke liang lahad. dalam berjuang ni pun banyak benda2 yang aku sayang. sahabat2, program2, jemaah2, kereta yang banyak menyumbang, & masa2 yang aku gunakan untuk berjuang. nak dibandingkan aku dengan sahabat2ku yang lain apa la sangat yang aku buat. itu pun aku duk mengeluh lagi. ya Allah, tempatkanlah aku dalam golongan orang2 yang sabar. aku mohon supaya sahabat2 doakanlah hamba Allah yang hina ni supaya terus istiqamah dalam perjuangan & paling penting sekali, mati dalam iman.

motorsikal stylo


ni la motor aku yang 1st aku beli. best tu bawak moto ni. dengan kuasa 125cc, memang tiada tandingan. banyak dah jasa motor ni kat aku. pergi masjid al-azim, beli barang2, pergi konsert antara dunia. tapi last2 dia buat perangai dengan aku, abih duit aku. nak buat macam mana, jooh aku dengan moto ni tak panjang. setelah beberapa bulan, aku pun jual la. 4 hari lepas tu aku terus beli moto baru.


alhamdulillah. moto ni best jugak la. dengan kuasa 135cc, tiada tandingannya ni la kapcai terbaik di malaysia. lagi banyak jasa dia. tapi ada skali die 'merajuk' ngan aku. abih calar badan aku, seminggu dapat muscle & joint pain. tp alhamdulillah, tak de yang serius. moga2 moto ni dapat terus berkhidmat kat aku.

pemilik cintaku setelah semua diatas


ha, ni aku tak boleh nak cerita sangat sebab belum ada lagi. bila mana nnti dah ada zaujah, mesti la nak kena jaga elok2. amanah Allah tu. tanggungjawab sangat la besar. kalau ada anak nanti, lagi2 berganda tanggungjawab. mampukah aku?tak leh jawab sebab tak lalu lagi. insyaAllah, apa ujian yang Allah berikan mampu diatasi oleh hamba2-Nya. moga2 cintaku pada zaujah aku akan datang akan meningkatkan cintaku pada Allah dan Rasul.

"Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” - ali-Imran : 38

banyak lagi benda2 yang aku sayang. takkan nak cerita semua. tak muat blog aku. dunia ni semua. moga2 cintaku pada dunia tidak melebihi cintaku pada akhirat.

'sekiranya kamu mengejar akhirat, pasti dunia akan mengejar kamu. sekiranya kamu mengejar dunia, akhirat akan meninggalkan kamu'

wallahu'alam

susah sangat ke?

assalamualaikum

sejak akhir2 ni banyak pulak benda yang mengajar aku pentingnya bersangka baik. dalam family, jiran2 dan sahabat2.
tidak dinafikan adanya bersangka buruk yang diharuskan untuk menjaga keselamatan diri. 'hazar' la 2. contohnye macam berhati2 bila nak tumpangkan orang yang kita tak kenal.
sangka buruk yang haram ni pula selalunya disebabkan oleh hasad, cemburu, dengki dan berniat nak jatuhkan orang lain. aku terbaca ni kat blog orang berkenaan sangka buruk ni :

"...dalam mindanya kerap tergambar mustahil ada seseorang boleh berbuat atau bercakap baik kecuali mesti ada helah, agenda kepentingan diri dan muslihat di sebalik. Ia berfikiran demikian kerana demikianlah dirinya. Ia melihat orang lain sepertinya."

jadi ada la sikit tips yang ak baca dari blog yang sama. aku copy je. dari segi teorinya nampak senang, tapi praktikalnya...bagi aku mungkin ambil masa nak terus istiqamah. tak apa, kalau tiba2 teringat tips ni, amalkan la. memang manusia ni selalu lupa pun kan. nikmat yang Allah bagi setiap detik pun manusia lupa.

Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :
"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku
kufur dan berbuat buruk.

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak tergelincir ke dalam sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa..." - Surah al-Hujurat, ayat 12

aku yang menulis ni lebih bertanggungjawab untuk amalkan benda ni jika nak dibandingkan dengan kalian yang membaca.

wallahu'alam

'abdullah'