???blurr???

assalamualaikum


arini ak berkesempatan ikut opkim kat kg kuala pangsun, hulu langat. kawasan orang asli la 2. dalam kampung ni ad lbih kurang 400 orang penduduk. 15 orang je islam. y lain kbanyakannya xberagama. y islam 2 pun tiada didikan agama y sempurna.


tgh2 cek tekanan darah orang situ, ak sembang2 la.


ak : selamat ptg..ni adik ke?
wanita x : slamat pg..x la, ni anak.
ak : (???blur) puan umo brape?
wanita x : 23 taun.
ak : iye??!! dh brape orang anak?
wanita x : 3 orang dah..hehehe..
ak : waaa...y plg tue umo brape?
wanita x : 6 taun dah.
ak : (???masih tkejut)


umo die 23, anak 1st 6 taun.. maksudnye umo 17 dh ad anak sorg. ak mse umo 17 zaman2 hingusan lg (korg pn same la ak rse)..jd stiap kali ad gadis2 nmpk muda, ak greet dgn pggilan 'puan' n soalan "dah kawen ke?"..haha..plg muda ak wt, umo 19 taun. die jawab, 9/4 ni kawen la. jem, ak dh 23 x kawen lg..kte ni, nak jugak abih degree dlu..hmmm...


ak tgk kehidupan diorg ni mcm rilek je,xtakut mende pn. ak tye psal stress pn, xde prasaan pn jwpn. enjoy je ak tgk. tp ak xmau la jd gitu. orang islam mesti ad tujuan idup n idup org islam mne bleh senang sgt. nnt susah la kt akhirat nnt..=)


kat cni mmg xpenah lg wt program berunsurkan dakwah kpd islam. n ditanya sorang makcik kat sana, kristian pn xde wt mende lg. islam 1st la ni, tp jgn la wt skali ni je. hrp2 istiqamah la. Allah dh bkak jalan, tggl nak ikut ke x je jln 2. hrp2 shbt2 dr fakulti pendidikan ni trus wt program2 susulan lpas ni..

ak n pai bersama urusetia program

wallahu'alam

urat-urat

assalamualaikum

sedikit perkongsian.

A British man came to Sheikh and asked, "Why is not permissible in Islam for 
women to shake hands with a man?"
The Sheikh said, "Can you shake hands with 
Queen Elizabeth?"
British man replied, "Of course not, there are only certain 
people who can shake hands with Queen Elizabeth"
Sheikh replied with a smile on his face:
"Our Women are Queens and Queens do not shake hands with strange 
men".

Dan semestinya gadis2 mukmin sepatutnye lebih mulia drpd queen elizabeth. islam trun ke dunia dengan meletakkan wanita ditempat yang tinggi berbanding status wanita dizaman jahiliyah.

tapi boleh dilihat kini, gadis2 sendiri yang meletakkan harga diri mereka di satu tempat y rendah. begitu dah sekali gadis2 mmperlihatkan aurat2 bahkan berbangga dengannya.

disekolah2 tak ditekankan bab aurat ni. sekadar menyuruh memakai tudung, baju kurung krana protokol, bkan kerana Allah.

zaman sekarang, sepupu yang sepatutnye bukan mahram dijadikan seperti adik beradik. abg kepada suami juga dibuat seperti adik beradik. 

sedangkan sudah diterangkan dengan jelas siapa mahram bagi setiap manusia.

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka, dan bertaubatlah kamu sekalian kepada allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." 
an-Nur : 31

jadi jelaslah ye. nak tau yakin x tutup aurat? kalau rase yakin bleh solat dengan pakaian y dpakai, insyaAllah ok la 2..=)

tutuplah aurat walau kat mana2 pun. jgn la kt masjid je, dlm usrah je, majlis2 keagamaan je. dan jgn la menutup aurat kerana manusia, sbb manusia xdpt bg papepun nnt. buatlah kerana Allah.

*perkataan gadis/wanita/perempuan kat atas bleh gnti ngan lelaki. xde hal pye. laki pun ad aurat jgak.

wallahu'alam

cemburu vs kedekut

assalamualaikum

bulan ni je dh brape byk ak post dlm blog ni..haha..alhamdulillah, dberikan sedikit kelapangan.

ak dgr kuliah ustaz azhar aritu. smntara ak igt ni, ak cite la ye. ringkas2 sudeh.

cemburu ni sifat lelaki

bila dilihat isteri bermesra dgn lelaki lain, die mesti la cemburu. tapi sekarang kurang dah sifat2 ni. pelakon2 y dh jd bini orang rilek je pgg laki dlm cite. kat pejabat, bini orang duk ngan bos lelaki berdua2an  dalam bilik. xkisah la discuss ap. bleh ke? plg common, naik turun lif. laki pmpuan je ad dlm lif.

dalam AF, suami siap g hntr isteru dgn iringan doa..haish..byk lg la contoh klau nak bg. ada 1 program dlm TV, die interview perempuan tye pendapat pasal sifat cemburu ni. patutnye tye la lelaki. mane bleh perempuan pakai pakaian lelaki. xkene la.
(perkara atas bkn tuk isteri je, adik perempuan, mak, kakak...)

kedekut sifat perempuan

y ni ak xjmpe contoh lain, pasangan kawen je. bila dah kawen, kan salah 1 tanggungjawab isteri menjaga harta suami. mne bleh main nak bg kat sape2 je harta yang ak kat umah..
hmm..
hmm..
hmm..
xreti nak cite lebih, mgkn sbb ak bkn perempuan..haha..

wallahu'alam

bidang ilmu yang kian dilupakan

assalamualaikum

bidang ilmu apa y semakin dilupakan manusia khasnya umat islam? pastinya bidang agama. dan lebih spesifik bidang tauhid. dulunya ak punya peluang belajar ilmu ni masa sekolah rendah, tp mase 2 ak duk main2. orang pun mcm xkisah sgt pasal result KAFA(yeke ni?ak xigt). lg pandang result UPSR drpd result sekolah agama. sekarang nyesal xsudah..haish.

tapi kat surau umah ak ad ustaz ajar ilmu tauhid. ustaz malek. alhamdulillah, masih diberikan peluang oleh Allah tuk belajar ilmu tauhid. jadi subuh ahad aritu ad kuliah ustaz malek ni. ak nak kongsi sket la. sume y diajar menarik, tp ak bgtau y btul2 terkesan la ye.

ad 3 cara nak mengenal makhluk :
1. melihat.
2. mendengar.
3. merasa.

tp tuk mengenal Pencipta, xleh pakai deria kat atas 2. tapi kene pakai

IMAN

kalau xde iman cmne nak kenal Pencipta.

menurut riwayat, stiap manusia di padang mahsyar akan ada 70 gulung buku amalan y akan dibuka (tp cmne gulung 2 wallahu'alam). bila dibacakan 1 keburukan, maka pengsan la die. maka malaikat akan kejutkan dan berkata,"bgn wahai manusia, masih ada kebaikan y akan dipamerkan selepas ini."(xigt sgt. lbih kurg cmni la). jadi manusia 2 pn bangun tuk mendengar kebaikan 2.

umpamanya orang hilang kereta kene curi, pengsan terus lepas 2. pastu ad tauke insuran dtg,"oit,bgn2. lu jgn lisau. insuran masti mau ganti itu kereta. lu jgn rsau." mst lega kan.

mase ni terketar ak dgr. ai, bkn perhitungan nak masuk final imam muda ni. ni nak hitung buat masuk syurga bro. mau x pengsan. mase 2 sume mengharap rahmat dari Allah tuk masuk syurga.

"diriwatkan api neraka 70 kali ganda lg panas drpd api dunia. kalau diambil sorg dua dr neraka letak dalam periuk api PERWAJA, maka berpestalah mereka. breakdance saje." ustaz azhar idrus.

wallahu'alam

alhamdulillah dh bertunang

assalamualaikum

ak bertunang? bkn aku la, saudara jauh. sepupu mak ak kot, ke dua pupu ak. ak pn xtau..haha. tp takut gile klau tunang cm2. macam walimah dh ak tgk. tinggal x buat kad jemputan je. 

ni la rumah sebelah perempuan. kat bangi. khemah siap.

ramai gile. kiri sekali mak ak. tgh usha2 brg hantaran. pikir template tuk ak la 2..hahahaha

ramai y dtg mase ni. bayang la..sape akn djemput? (ikut kbiasaan dlm keluarga ak la)
1. adik beradik atuk.(belah ayah ngan mak)
2. adik beradik nenek.(belah ayah ngan mak)
3. adik beradik ayah.
4. adik beradik mak.
5. sepupu sepapat.

pergh, boleh sewa 1 bas. klau gini xmau le ak tunang2. tengokkan khemah, makanan, hantaran. berape ribu la abih 2.

ap 2 brtunang? bertunang ni perjanjian antara lelaki dan perempuan tuk melangsungkan pernikahan.

hukum bertunang? sunat.

ap implikasi bertunang ni? jadi haram la bg pasangan y dh bertunang menerima pinangan orang lain dalam tempoh pertunangan.

dah bertunang nak hebohkan ke?
"rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) perkawinan,"- hadis riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair.
jadi memang la sunat merahsiakan pertunangan ni. tapi tidak pula diharamkan kalau nak hebohkan. maka ulama berpendapat menghebohkan 2, adat yang harus. perlu ke bertikam lidah dgn orang y menghebohkan pertunang mereka?

dah bertunang, nak wat mende?
ni la tempoh perkenalan antara kedua2 pihak. dan juga disunatkan melihat bakal isteri/suami.
Dari Jabir bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Apabila salah seorang di antara kamu melamar perempuan, jika ia bisa memandang bahagian tubuhnya yang menarik untuk dinikahi, hendaknya ia lakukan." Riwayat Ahmad dan Abu Dawud.
jadi boleh la tengok muka ngan tangan.

kenapa disunatkan merahsiakan?
Telah berkata Al-Khurasyi di dalam kitab Syarhu Khalil: Maka pertunangan adalah disunatkan agar disembunyikan sepertimana khitan.Tujuan disembunyikan adalah sebagai langkah berjaga-jaga dari perasaan hasad dengki (pihak lain).
lg 1, klau xjadi kawen, kan malu kat orang lain. satu lg nak jg hubungan la supaya x berlebih2an. klu kne rahsiakan, xkn la nk kuar jalan2, sembang2, makan skali. dh x rahsie cm2.

dulunya bila ak blaja pasal tunang, nikah kawen ni sume. semangat gile pikir cmne nak rahsiakan sume la,ikut mana yang Islam suruh. sape yang hebohkan 2, kluar la dialog seumpama :
"ap la die ni, tunang pun nak heboh2. kan lagi baik dirahsiakan."

tpi lepas ak duk dalam majlis kat atas 2, sembang2 ngan parents, pak su ak, sah ak xleh lari dari adat ni. sume duk ckp "mesti la nak berarak". jawapan plg best pun,"ikut la pihak prempuan 2 nak cmne". kene la trime hakikat..haish..tp x la x usaha lgsg nak rahsiakan. usaha la mana mampu. kurg2 jgn bg housemate tau..haha.

rahsiakan pertunangan sunat. ble orang heboh brtunang,orang bising. solat sunat dhuha sunat, orang xwt xde org kecoh plak. bangun tahajud sunat, brape ramai orang wt, xde orang kisah pn (peringatan buat diri ak!!). jd ak praktikkan bnda sama la dlm kes pertunangan ni.(pendapat ak la)

g majlis tunang ni, bende best skali part makan..haha..famili ak ni jgn memain, hardcore bab makan.

mewah beb y ni. mcm dinner kolej. anak datuk tunang. bese famili ak bese2 je.

sepupu2 mak ak. diorang ni xmakan byak.

mak ayah ak. pn xmakan banyak.

kanan skali ki din. atuk sedare ak. ni makan mmg semangat.

kami makan x ikut protokol..haha..stiap 5 minit tambah nasi. waiter 2 bwak mangkuk nasi nak topup, kami ckp,"tinggalkan je la mangkuk 2 kat cni dik. xyah tambah byak kali."..haha..
lpas lbih kurang stgh jam, tuan umah dtg,"eh nasi dah abih ni. dik, tambah nasi kat meja ni. tambah2, jgn malu2." kami dh malu sbb dh tmbah byak kali. muke waiter 2 bengkek je..hahaha..

wallahu'alam

kena rompak

assalamualaikum

malam tadi ad pengalaman buruk brlaku kat diri ak. rumak kene masuk perompak. bilik ak last skali die masuk. bawak parang. ak perasan sorang je. die nak tikam orang sebelah ak. ak jd hero la, kasi ak kene tikam. sakit gle der. tembus 2, tp alhamdulillah sedar lg. pastu ak pecahkan tingkap kasi orang sebelah kluar dr umah, mtk tolong kat jiran sebelah. ak lawan lg smpe orang sebelah bleh kuar. dan2 lpas kluar ak pengsan. mcm cite hindustan plak ak rse. pastu ak pengsan sbb darah byak sangat kluar.

ak sedar2 je, 5.30am. ak mimpi je rpenye. haha. ceh, bepeluh ak mimpi gini. orang sebelah ak 2 bini ak rpenye. mne bleh bgtau sape. kdg2 mimpi ak jd betul2. harap2 y ni x jd betul2.

*nmpk sgt ak xde keje. haha

bertuahkah kamu?

assalamualaikum

aritu ad dialog best antara ak dgn seseorang.hoho..
"ap la ko ni, ad fail. tgk X, smpe skg pn xde fail lg."

ak senyum je la time ni. sbb die pn xpaham klu ak balas.haha..lgpn, X 2 bkn diri die pn.

si X ni blaja oversea. ambk medic skali ngan ak la 2. dh kate dpt oversea, mmg power la kn. tp ak xkate ak xpower..wakakakaka..ak pn xkate y ulang taun xpower..rezeki masing2, dh dtetapkn sblm kte lahir lg..lgpn, kn kte sume dtg dr Allah, kpd Allah gak kte kmbali. jd,wt mende nk takut ngan dunia.
~dunia bawah dagu, akhirat depan mata~

mmg ak x heran pn sape power, sape xpower. jnji ak puas ati duk ukm n puas ati dgn ap y ak wt. kdg2 mmg la ad y x puas ati, bese la 2, kate manusia. sejak duk kenal ngan gerakan Islam ni, mmg terisi sket idup ak. klu ad mse kosong, kurg2 ad org ajak g kuliah. ujung mggu, bleh g opkim. cuti2, ad je jamuan. bleh kate mmg terisi la. xde la duk melangut x wt mende. lgpn, kn dlm idup ad tujuan kte ie menuju taqwa.

mmg bese ak tgk ahli gerakan mst byk dugaan. dulu Rasulullah lg truk kne uji. kne buang negara siap. klu kte kt msia ni mcm kne buang malaysia. jgn kate buang msia, kne buang negeri pn dh kelam kabut ak rse. mmg rmai shbt2 y 1 jalan ngan ak ni kne uji. y plg nmpk dr segi akademik la. tp ak tgk diorg ni steady je (dlm ati sape tau). dh kne cm2 pn, msih lg trus dgn prjuangan tnpa kurg sket pn. mmg bg smngt la kt ak nk grak keje. bnde ni mmg sedarkan ak dgn manusia ni hnba kpd Allah. knp perlu dkejarkan dunia y xmnjnjikan ap2 sehingga grak keje islam dilupakan.

tuk y blaja oversea ni, mmg ad y ikut grakan2 Islam. alhamdulillah. tp y bndg2 agak2 la. ko duk sane blaja + mlncong + cari duit + etc. xyah wt progrm mende ni. ni ak nk duk kolej pn struggle bro. jg gecko ak lg.haha.. mau x power blaja duk sane. 

salah 1 kepuasan ak d ukm. berjumpa pimpinan2 Islam
YB Dr Che Rosli - ahli parlimen hulu langat

*post ni hanya tuk y berdialog n X shje. wlpn ak tau X x bsalah..haha..kang rmai dak oversea x puas ati ngan ak.

wallahu'alam

setiap yang pahit, pahit ada manis

assalamualaikum

alhamdulillah, ak dh abih repeat posting slama 3 mggu. tiada posting y lbih baik drpd repeat posting

mmg bese manusia y lemah mcm ak ni lg igt kt Allah mse tgh susah. mmg mase ni sgt2 letih, stress. mse ni la y trbaik nk dkt dgn Sang Pencipta. mse ni plak mmg xde keje y kne wt. SSM pn drehatkn, grak keje pn mmg kurg. ni la mse y trbaik tuk diri ak brsama Pencipta.

pada ketika ini, sume org berada dalam kesusahan. sume repeat, sume same standart, sume nk tlg org lain. jadi mmg masa ni la mse y plg manis tuk ak. berada dalam lingkungan shbt2 y saling memahami, mmberikan semngat. mmg ak rse kuat mse ni dgn dorongan shbt2. dpt plak prof ksyngn, mmg lg la perlu ad shbt2 ni. teringat ble stiap kali lpas sesi bsama prof, msti bdak2 grup ak down. masuk bilik tutor, sume bg smngt. trime ksih buat shbt2.

dah 2 taun ak repeat ni, mmg pahit. tp akhirnye psti ad manisnye. spnjg 2 taun ni, sem y ak wt kurg grak keje, mst ad sangkut paper. mse tgh sbuk2 2 plak la lulus sume. kesimpulan, jgn hanya prcaya dgn prtlgn Allah, YAKIN dgn ktntuan Allah.

~jgn brkire dgn Allah, nnt Allah pn akn bkire dgn kte~

'abdullah'